Składniki:
- kapusta pekińska,
- spory ogórek zielony,
- dwa pomidorki,
- pół kostki serka feta,
- dwa ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- pieprz,
- sól,
- papryczka słodka.
Jak przyrządzić?
Pekińską kapustę kroimy (szatkujemy),serek feta kroimy w kostkę, ogórki obieramy i kroimy w kostkę, pomidorki kroimy w kostkę (jeśli są miękkie i odchodzi z nich skórka, to najpierw ją zdejmujemy!!). Wrzucamy wszystko do miski. Obieramy czosnek i ścieramy go na tarce na najmniejszych oczkach. Do kubeczka wlewamy kilka łyżek (np 5 ) oliwy, dodajemy czosnek, pieprz, papryczkę, troszeczkę soli - szczyptę). Mieszamy dobrze i wlewamy do sałatki. Powinna być ostra i słona (od fety). najlepsza w 20 minut po zrobieniu.
Uwagi:
świetna ze świeżą bułeczką posmarowaną masełkiem. Jeśli ktoś chce ją uszlachetnić, można do sosu w kubeczku dodać taki sos w torebce np Winiary - paprykowo - ziołowy i dodatkowo kilka łyżek wody. Efekt znakomity!!!!!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | mało |
Autor | Bronia |