Składniki:
- 7 żółtek,
- 1 szkl. spirytusu,
- 1/2 litra mleka,
- 1 szkl. cukru,
- 1 cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym,aż powstanie puszysty kogel-mogel(ja to robię przez około 30-40 min.).Do masy wlewać bardzo powoli, ciągle miksując, mleko i spirytus. Najlepiej,żeby wszystkie produkty miały temp. pokojową,wtedy się nie zważą. Całość przelać do butelek i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz.
Uwagi:
Nie przejmujcie się dość rzadką konsystencją od razu po przyrządzeniu.Po wstawieniu do lodówki likier zgęstnieje.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 1 litra |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | izka |