Składniki:
- 1 brokuł,
- 30 dkg pieczarek,
- 5 jajek,
- 1 zielony ogórek,
- pęczek koperku,
- puszka groszku lub kukurydzy (ja wolę groszek),
- sos: majonez z jogurtem naturalnym.
Jak przyrządzić?
Brokuła dzielimy na kawałaki razem z łodygą, którą najpierw tzreba obrać ze skóry wrzucamy na wrzątek na 5 min (nie dłuzej bo się rozgotuje) - odcedzamy.
Pieczarki pokrojone w kostkę wzrucamy do tej samej wody na 4 min.Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę dodajemy pokrojony ogórek, groszek lub kukurydzę, posiekany koperek wystudzonego brokuła i pieczarki zalewamy sosem i delikatnie mieszamy.
Potrzebne przybory:
Deska do krojenia i nóż.
Jak podawać?
Tak jak każdą sałatkę jarzynową.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | średnia miska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | agniecha |