Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj,
- 1 łyżeczka proszku d.piecz.,
- 6 łyżek mąki,
- 3 łyżki cukru.
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek,
- 1 galaretka owocowa,
- łyżka żelatyny,
- ew. cukier.
Krem:
- 0,5 l mleka,
- budyń waniliowy,
- kostka masła,
- szklanka cukru.
Polewa:
- 0,5 kostki margaryny,
- 4 łyżki cukru,
- łyżka wody,
- 2 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
Upiec biszkopt (ja osobiście idę na łatwiznę i kupuję biszkopciki).
Obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone jabłka chwilkę przesmażyć. Jesli są zbyt kwaśne wsypać trochę cukru (ok. 3 łyżki). Wsypać galaretkę i żelatynę. Dokładnie wymieszać i chwilę pogotować.
Wyłożyć masę jabłkową na biszkopt.
Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę i dalej ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Gotowy krem wyłożyć na wystudzoną masę jabłkową.Składniki polewy podgrzać do rozpuszczenia (nie gotować!). Ciągle mieszając ostudzić.
Ciasto oblać zimną polewą.
Uwagi:
Uwaga! Polewa szybko gęstnieje więc trzeba się spieszyć z rozsmarowaniem jej na cieście.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 16 porcji |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | chojnolek |