Szarlotka z kremem - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Biszkopt:
- 5 jaj,
- 1 łyżeczka proszku d.piecz.,
- 6 łyżek mąki,
- 3 łyżki cukru.

Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek,
- 1 galaretka owocowa,
- łyżka żelatyny,
- ew. cukier.

Krem:
- 0,5 l mleka,
- budyń waniliowy,
- kostka masła,
- szklanka cukru.

Polewa:
- 0,5 kostki margaryny,
- 4 łyżki cukru,
- łyżka wody,
- 2 łyżki kakao.

Jak przyrządzić?

Upiec biszkopt (ja osobiście idę na łatwiznę i kupuję biszkopciki).
Obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone jabłka chwilkę przesmażyć. Jesli są zbyt kwaśne wsypać trochę cukru (ok. 3 łyżki). Wsypać galaretkę i żelatynę. Dokładnie wymieszać i chwilę pogotować.
Wyłożyć masę jabłkową na biszkopt.
Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę i dalej ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Gotowy krem wyłożyć na wystudzoną masę jabłkową.Składniki polewy podgrzać do rozpuszczenia (nie gotować!). Ciągle mieszając ostudzić.
Ciasto oblać zimną polewą.

Uwagi:

Uwaga! Polewa szybko gęstnieje więc trzeba się spieszyć z rozsmarowaniem jej na cieście.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje16 porcji
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt10 zł
Autorchojnolek

Szarlotka z kremem: Podobne przepisy

Szarlotka z kremem: wypróbuj również

Powiązane Tematy