Sk艂adniki:
Na ciasto:
- 150gr maki,
- 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia,
- 75gr cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 jajko,
- 75gr masla,
- szczypta soli.
Na nadzienie:
- 750gr serka homogenizowanego,
- 150gr cukru,
- 3 zoltka,
- 3 bialka,
- 50gr maki ziemniaczanej,
- 200ml slodkiej smietany 30%,
- 3lyzki soku z cytryny.
Jak przyrz膮dzi膰?
Skladniki na ciasto wsypac do miski i wyrobic ciasto-ugniatajac.Gotowe owinac folia i wstawic do lodowki na 20 minut. W tym czasie ser,cukier,make ziemniaczana, zoltka i sok z cytryny rozrobic mikserem. Osobno ubic bialka na sztywno i osobno smietane. Oba delikatnie dodac do masy serowej i lekko zamieszac. 2/3 schlodzonego ciasta rozwalkowac na tortownicy ze sciaganym bokiem o srednicy 28cm, z reszty zrobic rand wysoki na 3cm. Gotowa mase wlac na ciasto, wyrownac i piec 60minut w 180掳c. Po upieczeniu zostawic sernik na 15minut w piekarniku.
Potrzebne przybory:
mikser
Uwagi:
na gore mozna zrobic lukier z 100gr cukru pudru,1,5 lyzki soku z pomaranczy,1 lyzki likieru i szczypty szafranu-wszystko wymieszac i posmarowac przestudzone ciasto.Wyglada pieknie i tak samo smakuje.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | du偶o |
Autor | dora |