Składniki:
- 4 duże cebule,
- 10 dag rodzynek,
- 6-8 kotletów sojowych "minutek",
- olej,
- ocet winny,
- sos sojowy,
- sól, pieprz, majeranek, cząber, oregano.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić w kostkę i podusić na oleju, posolić. Gdy się zeszkli dodać rodzynki i przyprawić, najwięcej wrzucić majeranku. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę podusić. Odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie zagotować soję wg wskazówek producenta. W miseczce wymieszać odrobinę oleju ze sporą ilością sosu sojowego (ok. 2 łyżki) i odrobiną octu winnego, do tego sosu dodać pokrojone w kostkę kotlety. Jeśli sosu jest zbyt mało, można dolać trochę wody, w której gotowała się soja. Wymieszać, powinno być słonawe i delikatnie octowe. Odstawić na ok. 2 h, potem dokładnie wymieszać z cebulą i znów odstawić na kilka godzin, aby się "przegryzło". Podawać na zimno z chlebem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | sanja |