Chroni przed osteoporozą i KOBIECYMI nowotworami. Jednak wciąż jemy jej za mało
50 g ziarna sojowego zastępuje półtorej szklanki mleka krowiego lub 150 g wołowiny.
Dietetycy podkreślają, że wystarczy spożywać 20–30 g produktów sojowych dziennie, by poprawić swoje samopoczucie oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę, nowotwór piersi, jajników czy szyjki macicy. Soja jest lekkostrawna i bogata w pełnowartościowe białko, izoflawony, witaminy z grupy B i liczne minerały.
50 g ziarna sojowego zastępuje półtorej szklanki mleka krowiego lub 150 g wołowiny. Dodatkow białko to, w przeciwieństwie do zwierzęcego, nie zawiera szkodliwych puryn, które utrudniają przyswajanie wapnia.
Jedynym problemem jest fakt, że soja należy do silnych alergenów, nie każdy więc może skorzystać z jej cudownych właściwości.
Źródło: Newseria Lifestyle
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze