Tofu po grecku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- paczka tofu,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- zioła prowansalskie,
- olej.

Sos:
- 1,5 szklanki soku pomidorowego,
- 1 seler,
- 3 marchewki,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 2 duże ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić?

Tofu pokroić w plastry o grubości 2cm, obtoczyć dosyć mocno w ziołach prowansalskich, jajku i bułce tartej. Posolić, popieprzyć. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe ułożyć w misce.
sos: starty seler i marchewkę dusić 10 minut na łyżce oleju. Sok pomidorowy wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać do warzyw. Dodać obrany, zmiażdżony czosnek. Podgrzewać stale mieszając aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem. Usmażone tofu zalać sosem. Podawać na zimno, schłodzone w lodówce ze świeżym pieczywem.

Potrzebne przybory:

Miska z płaskim dnem, żeby dobrze układać usmażone kawałki tofu.

Jak podawać?

schłodzoną w lodówce ze świeżym pieczywem.

Uwagi:

Pyszna potrawa. Smakuje chyba podobnie jak ryba po grecku, chociaż nie jestem pewna, bo już 15 lat nie jadłam ryby.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt15 zł
Autoriwona

Tofu po grecku: Podobne przepisy

Tofu po grecku: wypróbuj również

Powiązane Tematy