Składniki:
- paczka tofu,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- zioła prowansalskie,
- olej.
Sos:
- 1,5 szklanki soku pomidorowego,
- 1 seler,
- 3 marchewki,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 2 duże ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Tofu pokroić w plastry o grubości 2cm, obtoczyć dosyć mocno w ziołach prowansalskich, jajku i bułce tartej. Posolić, popieprzyć. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe ułożyć w misce.
sos: starty seler i marchewkę dusić 10 minut na łyżce oleju. Sok pomidorowy wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać do warzyw. Dodać obrany, zmiażdżony czosnek. Podgrzewać stale mieszając aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem. Usmażone tofu zalać sosem. Podawać na zimno, schłodzone w lodówce ze świeżym pieczywem.
Potrzebne przybory:
Miska z płaskim dnem, żeby dobrze układać usmażone kawałki tofu.
Jak podawać?
schłodzoną w lodówce ze świeżym pieczywem.
Uwagi:
Pyszna potrawa. Smakuje chyba podobnie jak ryba po grecku, chociaż nie jestem pewna, bo już 15 lat nie jadłam ryby.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | iwona |