Składniki:
- szpinak mrożony 1 op.,
- 1/2 op. makaronu najlepiej malma wstążki Ani lub Kasi,
- wegeta,
- pieprz,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1/2 op. śmietany (najlepiej szefa kuchni lub piątnica do zup- żółty kapselek na kubeczku),
- żółtko jaja.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotowac tradycyjnie aldente odcedzić, szpinak rozmrozić odcisnąś wodę na sitku, podsmażyć delikatnie na łyżce masła, dodać śmietanę, przeciśnięty czosnek, przyprawić wegetą i wymieszać z surowym żółtkiem, szybko zamieszać aby rozprowadzić żółtko.
Jak podawać?
Makaron wymieszać ze szpinakiem w garnku po makaronie, można posypać parmezanem.
Sam sos szpinakowy jest rewelacyjnym dodatkiem do klasycznego obiadu (kotlet schabowy lub z piersi kurczaka) a także niezastąpiony do lasagne.
Uwagi:
Czosnek jest niezbędny jak ktoś nie lubi niech nie ma pretensji że bez niego jest mdłe;)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | mało |
Autor | Ogix |