Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy (cieciorki),
- 3 pomidory,,
- 3 różnokolorowe papryki,
- ser feta,
- cebula (najlepiej fioletowa),
- majonez,
- jogurt naturalny bez cukru,
- czosnek,
- cytryna.
Jak przyrządzić?
Ciecierzycę odsączamy i płuczemy na sicie, gdy odcieknie wrzucamy do sporej miski (żeby było łatwo mieszać składniki). Odbieramy dwie łyżki i przeciskamy je przez praskę do osobnej, mniejszej miski. Do przeciśniętej ciecierzycy dodajemy majonez i jogurt w stosunku 2 do 1 (więcej majonezu), następnie wciskamy ok. 0.5 cytryny i dodajemy do smaku przeciśnięty przez praskę czosnek (polecam w dużych ilościach np.0.5 główki). Siekamy drobno cebulę, grubiej pomidory, paprykę i fetę, wszystko dodajemy do cieciorki, mieszamy i polewamy sosem. Rewelacja!!! Chrupiąca, oryginalna, pyszna!
Potrzebne przybory:
Nóż, praska do czosnku, deska do krojenia, duża i mała miska.
Jak podawać?
Najlepsza z pieczywem czosnkowym, zwykłym chlebkiem lub solo.
Uwagi:
Zrobienie tej sałatki nie zajmie zbyt wiele czasu i nie wymaga specjalnych uzdolnień, a efekty są naprawdę niezłe.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | goga |