Składniki:
- 2 serki homogenizowane (te większe),
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 4 świeże jajka,
- 1/2 kostki masła,
- 2 płaskie łyżki żelatyny,
- 1/2 szklanki mleka (przegotowanego),
- 3 galaretki w różnych kolorach,
- rodzynki.
Jak przyrządzić?
Przygotowujemy dwie galaretki (szklanka wody na torebkę galaretki). I wstawiamy do lodówki żeby mocno stężała.4 żółtka łączymy z cukrem pudrem i dodajemy masło. Całość rozcieramy. Powoli dodajemy po łyżce serki homogenizowane.Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą. Żelatynę zalewamy bardzo gorącym mlekiem. Studzimy ciągle mieszając. Ostudzoną żelatynę wlewamy powoli do masy.Wyjmujemy z lodówki 2 galaretki i kroimy na nieduże kwadraciki. Delikatnie łączymy je z masą, dosypujemy rozmoczone rodzynki.Wykładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki aby całość stężała.Następnie na górę można wylać ostudzoną trzecią galaretkę (szklanka wody na torebkę). I wstawić do lodówki. Odczekać ok. 1 h.
Potrzebne przybory:
Tortownica, robot kuchenny.
Jak podawać?
Schłodzoną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Blue7 |