Składniki:
Składniki:
-- Na placki:
- ½ kg mąki,
- 4 łyżki miodu,
- ½ szklanki cukru pudru,
- ½ kostki margaryny,
- 2 jaja,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżka sody.
-- Na krem:
- ½ litra śmietany kremówki (36%),
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny.
-- Na polewę:
- 1 mleko skondensowane słodzone,
- mielone orzechy włoskie.
Jak przyrządzić?
1. Mleko skondensowane wstawić do garnka (bez otwierania puszki), zalać wodą i gotować około 3 godzin.
2. Zarobić ciasto na placki na stolnicy, podzielić na 2 części i upiec placki (temp. 180 stopni) na złoty kolor.
3. Zrobić krem;2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w małej ilości mleka, dodać resztę składników kremu i ubić mikserem lub trzepaczką.
4. Skleić całość w kolejności; placek, krem, placek. (Można placki naponczować rumem albo nawet mocną herbatą) Na wierzch wylać ugotowane uprzednio mleko skondensowane, można posypać mielonymi orzechami włoskimi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Gosia64 |