Domowe krówki
PATRYCJA • dawno temuChoć nie zaleca się podawania dzieciom słodyczy, od czasu do czasu nie zaszkodzi poczęstować malucha niewielką porcją smakołyków. Dodadzą im energii i z pewnością poprawią humor. Pamiętaj, żeby nie wręczać słodyczy jako nagrody, aby nie wykształcić u dziecka zbyt pozytywnych skojarzeń. A co podać dziecku? Może domowe cukierki? Poniżej przepis na krówki.
Krówki mleczne
Składniki:
- ½ szklanki śmietanki 30%,
- ½ szklanki mleka,
- 10 dag masła,
- 3 łyżki miodu,
- ¾ szklanki cukru,
- ½ łyżki syropu kukurydzianego.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki umieść w garnku i postaw na niewielkim gazie. Gotuj ciągle mieszając, gdyż masa może łatwo się przypalić. Po około 15 minutach, gdy uzyskasz jednolitą, karmelową konsystencję, zdejmij garnek z gazu. Przelej masę do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po upieczeniu odstaw ją do wystygnięcia i pokrój w małe prostokąciki. Przechowuj cukierki w chłodnym i suchym miejscu pod przykryciem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze