Składniki:
1. 4 udka z kurczaka (bez podudzi)
2. 1 kawałek korzenia imbiru lub 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
3. 2 ząbki czosnku
4. 3-4 łyżki sosu sojowego
5. 2 łyżki oleju sezamowego
6. 1-1,5 łyżki miodu
7. 250-300 ml zimnej wody
8. 2-3 łyżki ziarna sezamowego
9. łyżeczka oleju
Jak przyrządzić?
1.Udka myjemy, wkładamy do rondla z zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 minut (nie solimy wody!).
2. Miód przesmażamy na łyżeczce oleju.
3. Wyciągamy udka z wywaru, a do wywaru dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany imbir (lub ten w proszku) i ziarna sezamowe.
4. Mieszamy dokładnie i z powrotem wkładamy udka.
5. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem do momentu aż sos prawie zupełnie wyparuje, kilkakrotnie odwracając udka - chodzi o to aby pokryły się gęstniejącym sosem i nabrały złocisto-karmelowego koloru.(zwykle ok. 35-45 min.). Pod koniec należy uważać aby nie przypalić zarówno udek, jak i garnka :-)
6. Wykładamy na talerz, można - wg uznania polać resztką sosu.
v7. Smacznego :-)
Potrzebne przybory:
Rondel z przykrywką, praska do czosnku, widelec do odwracania udek, łyżka do mieszania.
Jak podawać?
Ze względu na słodki smak potrawy proponuję podawać z dodatkami, które to przełamią, np. sałatą z sosem vinegret o zdecydowanym, kwaśnym smaku.
Uwagi:
- Danie ma specyficzny smak - powinno przypaść do gustu osobom lubiącym mięso na słodko.
- Tak samo możemy przyrządzić kurze skrzydełka lud podudzia.
- Ze względu na słodki i mocno sezamowy smak, nie da się go zjeść zbyt durzo - 2 udka na osobę absolutnie wystarczą.
- Można podawać jako danie główne lub smaczną i prostą w przygotowaniu przystawkę.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 duże |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Julia |