Sk艂adniki:
Ciasto:
- 4 jaja,
- 4 艂y偶ki goracej wody,
- 15 dkg cukru pudru,
- 8 dkg kartoflanki,
- 8 dkg maki,
- 1 proszek do pieczenia.
Krem pomara艅czowy:
- 2 budynie waniliowe,
- 5 dkg cukru,
- 850 mililitrow soku pomaranczowego.
Dekoracja:
- 0,5 litra kremowki,
- wiorki czekoladowe.
Jak przyrz膮dzi膰?
Ciasto:
Mikserem ubi膰 jaja z woda i stopniowo dodawa膰 cukier. Zmiesza膰 make z kartoflanka i proszkiem-wsypa膰 do masy jajecznej i dok艂adnie ubi膰. Upiec-ok. 10 min, temperatura ok. 200 stopni.
Krem:
Ugotowa膰 budyn na soku i goracy pola膰 na upieczone ciasto-wystudzi膰. Ubi膰 kremowke i rozsmarowa膰 po zimnym ciescie. Posypa膰 wiorkami czekoladowymi.
Potrzebne przybory:
Mikser, blaszka ok. 28-38 cm, piekarnik.
Jak podawa膰?
Sch艂odzone.
Uwagi:
Sok pomaranczowy mo啪na zastapi膰 innym wg .smaku i uznania.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Anetta |