Składniki:
Ciasto:
- 4 jaja,
- 4 łyżki goracej wody,
- 15 dkg cukru pudru,
- 8 dkg kartoflanki,
- 8 dkg maki,
- 1 proszek do pieczenia.
Krem pomarańczowy:
- 2 budynie waniliowe,
- 5 dkg cukru,
- 850 mililitrow soku pomaranczowego.
Dekoracja:
- 0,5 litra kremowki,
- wiorki czekoladowe.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Mikserem ubić jaja z woda i stopniowo dodawać cukier. Zmieszać make z kartoflanka i proszkiem-wsypać do masy jajecznej i dokładnie ubić. Upiec-ok. 10 min, temperatura ok. 200 stopni.
Krem:
Ugotować budyn na soku i goracy polać na upieczone ciasto-wystudzić. Ubić kremowke i rozsmarować po zimnym ciescie. Posypać wiorkami czekoladowymi.
Potrzebne przybory:
Mikser, blaszka ok. 28-38 cm, piekarnik.
Jak podawać?
Schłodzone.
Uwagi:
Sok pomaranczowy možna zastapić innym wg .smaku i uznania.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Anetta |