Składniki:
- kalafior,
- 1 duży por,
- trochę oliwy i masła,
- śmietanka,
- pietruszka do posypania,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Kalafior ugotować, podzielić na różyczki (może być także tzw mrożonka). Por oczyścić, przekroić na pół wzdłuż i pokroić wzdłuż na cienkie paski. Na patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić por, zeszklić, dodać łyżeczkę masła i odrobinę śmietanki (1-2 śmietanki "do kawy").Gorący kalafior położyć na półmisek, przyprawić pieprzem i solą, na wierzch położyć spaghetti z pora, posypać pietruszką. Podawać gorące.
Uwagi:
Można posypać startym żółtym serem, najlepszy o ostrym, wyrażnym smaku.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | capri |