Składniki:
- udka z kurczaka,
- sok z pomarańczy (z 1 dużej lub 2 średnich),
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka soli,
- bułka tarta,
- płatki owsiane.
Jak przyrządzić?
Udka zalewamy sokiem z pomarańczy, dodajemy łyżkę oleju i łyżkę soli i wstawiamy do lodówki na 4 h.Następnie panierujemy w bułce tartej wymieszanej z płatkami owsianymi. Obsmażamy na gorącym tłuszczu na złocisty kolor (ok 10 min).Przekładamy do nagrzanego żaroodpornego naczynia, tak, żeby udka leżały na dnie, a nie piętrowo.Dodajemy skórkę z pomarańczy i posypujemy tartą bułką z płatkami i przez 20 min zapiekamy.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Blue7 |