Składniki:
- 300g miękkiego masła,
- 150g cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 4 żółtka,
- 300g mąki pszennej,
0 konfitury lub dżem lub polewa czekoladowa do dekoracji (lub coś jeszcze innego!).
Jak przyrządzić?
Masło ucierać mikserem ok. pół minutki.
Miksując stopniowo dodajemy: cukier puder, cukier waniliowy, sól i żółtka. Ucieramy aż powstanie jednolita masa. Dodajemy mąke (ale nie całą naraz tylko stopniowo) cały czas miksując. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm (blat czy stół, na którym ciasto rozkładamy radze dobrze wysmarować mąką!). Na cieście wyrabiamy foremką/ami ciasteczka i wrzucamy je do pieca. Mają się piec ok. 20 minut(czasem troszkę dłużej) w średnio rozgrzanym piekarniku (tzn. rozgrzanym do ok. 200 stopni). Pieczemy je do momentu, aż będą złocistego koloru. No a na koniec dekorujemy - a to już zależy od fasntazji. Bardzo smaczne są w czekoladowej polewie i dodatkowo przyzdobione wiórkami kokosowymi lub dżemem.
Potrzebne przybory:
Mikser!
Jak podawać?
Dekorujemy ale i bez tego są dobre :)
Uwagi:
Radzę dobrze pilnować piekących się ciasteczek, bo łatwo je przypalić! Wyjmujcie je z piekarnika jak tylko będą miały złotawy kolor! SMACZNEGO!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Ula |