Sk艂adniki:
- 1 lyzka oliwy z oliwek,
- 1 lyzka masla,
- ok. 1/4 szklanki drobno posiekanych bialych czesci szczypiorku (ew. pora),
- 20 dkg sredniej wielkosci grzybkow lesnych np. olszowek, ale moga byc w sumie kazde, nawet zwykle pieczarki,
- 1-2 zabki czosnku, rozgniecione,
- 2 lyzeczki swiezego estragonu lub 1 lyzeczka suszonego,
- sol, pieprz do smaku.
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Na patelni rozgrzac oliwe z maslem.
2. Na tluszczyk wrzucamy szczypiorek, grzybki, czosnek i przyprawy; smazymy mieszajac z minutke, potem przykrywamy i dusimy do miekkosci.
3. Smakujemy i doprawiamy sola i pieprzem w razie potrzeby.
Uwagi:
Szczegolnie nadaja sie do lososia, ale rownie dobrze moga byc z czymkolwiek sobie zazyczycie, np. kurczaczkiem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | bagatelka |