Składniki:
· 4 łyżki oliwy
· 2 cebule, drobno posiekane
· 4 ząbki czosnku
· 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
· 6 szklanek wywaru drobiowego
· 2 szklanki wody
· 25 dkg pikantnej kiełbasy (lub mniej)
· soli i pieprzu do smaku
· 50 dkg. jarmużu
Jak przyrządzić?
1. W dużym garnku grzejemy oliwe i przysmażamy cebulę do złotości (ok. 5 min.).2. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy razem jeszcze ok. 1 min.3. Dodajemy ziemniaki i smażymy mieszając kolejne 5 min.4. Dodajemy wywar oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia; zmniejszamy temperaturę, przykrywamy i gotujemy ok. 15 min., aż ziemniaki będą miękkie.5. Tłuczkiem wgniatamy ziemniaki bezpośrednio do zupy.6. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę, sól i pieprz; doprowadzamy do wrzenia.7. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy pod przykryciem 5 min.8. Dodajemy drobno poszatkowany jarmuż i gotujemy na wolnym ogniu ok. 5-8 min. (aż jarmuż zmięknie).
Jak podawać?
Ze swiezym pieczywkiem :)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | bagatelka |