Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa,
- 0,25 kg wołowiny,
- 2 puszki bonduelle meksykańskie(kukurydza, czerwona fasola w zalewie pomidorowej - bo jest też "sałatka meksykańska", ale to nie o nią chodzi),
- sol, pieprz,
- zioła prowansalskie,
- czerwona słodka papryka,
- mały koncentrat pomodorowy,
- 2 kostki bulionowe,
- czosnek granulowany.
Jak przyrządzić?
Mieso mielone przyprawiamy (sol, pieprz, czerwona papryka, zioła), formujemy drobne kuleczki (malutkie pulpeciki) i podsmażamy na patelni.Wołowine kroimy w paski i bardzo dobrze doprawiamy (j.w. mozna dodać curry) i również hop na patelnie.W garku szykujemy wywar z bulionówek albo taki z kości i warzyw na przykład. Gdy już bulgocze wrzucamy mieska i 2 puszki bonduelle. Gotujemy, aż zupa nabierze ładnego koloru, dodajemy koncentrat i troszke czosnku (można wkropić troszkę Maggi). Aha, na sam koniec można dodać odcedzoną samą czerwoną fasole, bo ma ona tendencje do rozgotowywania i potem jej nie widac na talerzu.
Potrzebne przybory:
Garnek duuuuzy, patelenka, deska do krojenia.
Uwagi:
Zupę podajemy w młodzieżowych miseczkach ;),na wierzch posypujemy starty zółty ser.Można podawać z grzankami z bułeczki paryskiej zapiekanej w piekarniku posypanej ziołami i czosnkiem.Pycha!!!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | Cayenne |