Zupa pasterska

Przepis kulinarny

Składniki:

2,5 litra wody,
1 kg ziemniaków,
25 dag zacierek,
1/2 żółtej papryki,
10 dag wędzonego boczku,
tłuszcz (np. smalec),
słodka papryka w proszku,
1-2 gałęzie natki selera,
kiełbasa wędzona (może być nawet parówka ;),
pomidor,
cebula,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. W garnku w którym będziesz gotować zupę, rozpuść dwie łyżki tłuszczu i przyrumień drobno pokrojony boczek i cebulę. Wrzuć ziemniaki i duś na małym ogniu około 10 minut. Zdejmij z ognia, wsyp jedną (lub więcej) łyżkę słodkiej papryki i zalej wodą. Podsmaż chwilę zacierki na tłuszczu (np. na patelni ;). Dodaj natkę selera, pokrojoną w kostkę żółtą paprykę i kiełbasę, obranego pomidora i makaron. Przypraw do smaku solą, pieprzem itp. Gotuj do miękkości.

Jak podawać?

Można dodać posiekaną natkę.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje7
Przybliżony koszt7 zł
Autor/\/\W

Zupa pasterska: Podobne przepisy

Zupa pasterska: wypróbuj również

Powiązane Tematy