Składniki:
2,5 litra wody,
1 kg ziemniaków,
25 dag zacierek,
1/2 żółtej papryki,
10 dag wędzonego boczku,
tłuszcz (np. smalec),
słodka papryka w proszku,
1-2 gałęzie natki selera,
kiełbasa wędzona (może być nawet parówka ;),
pomidor,
cebula,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. W garnku w którym będziesz gotować zupę, rozpuść dwie łyżki tłuszczu i przyrumień drobno pokrojony boczek i cebulę. Wrzuć ziemniaki i duś na małym ogniu około 10 minut. Zdejmij z ognia, wsyp jedną (lub więcej) łyżkę słodkiej papryki i zalej wodą. Podsmaż chwilę zacierki na tłuszczu (np. na patelni ;). Dodaj natkę selera, pokrojoną w kostkę żółtą paprykę i kiełbasę, obranego pomidora i makaron. Przypraw do smaku solą, pieprzem itp. Gotuj do miękkości.
Jak podawać?
Można dodać posiekaną natkę.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 7 |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | /\/\W |