Składniki:
- sałata lodowa
- sałata czerwona o postrzępionych liściach
- pomidor albo dwa
- trochę tartego żółtego sera
- trochę lazura albo innego pleśniowego
na sos:
- ocet winny z czerwonego wina
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku albo dwa
- sok z cytryny
- sól
- pieprz ziołowy
Jak przyrządzić?
Sałaty myjemy, osuszamy i rwiemy na drobne kawałki. Wsypujemy do miski i mieszamy. Pomidora myjemy, kroimy na pół, wyrzucamy sok i pestki, kroimy drobniutko i wsypujemy do miski. Sery kroimy drobiutko i też dosypujemy, znowu mieszając. W kubeczku przygotowujemy sos - czosnek miażdżymy, dodajemy przyprawy, parę kropli octu winnego, parę kropli soku z cytryny i dolewamy oliwy- tyle,żeby sałata nie była sucha. Polewamy tym sałatę, znowu dokładnie mieszamy i albo jemy od razu, albo zostawiamy na chwilę do przegryzienia. Smacznego!
Jak podawać?
solo, jako niskokaloryczny obiad, kolację lub przekąskę.
Uwagi:
Pieprz ziołowy dodaje sałacie smakowitej pikantności, a ocet winny troszkę kwaskowego smaku - ta mieszanka jest baaardzo pyszna :-)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | punia |