Najbardziej aromatyczne z ziół

Przyprawy to naturalna oprawa ulubionych dań codziennie przez nas spożywanych. Umiejętne stosowanie najbardziej aromatycznych ziół to wielka sztuka. Ktoś kto się na tym zna, zamienia nudne, monotonne dania w smaczne, pachnące potrawy. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych i zapachowych wielu ziół należy docenić także te lecznicze.
Jadwiga Jankowska

Majeranek

Za najbardziej aromatyczną przyprawę uznaje się majeranek. Ma przyjemny, korzenny zapach i gorzkawy smak. To ulubiona i można by rzec codzienna przyprawa przeciętnych Kowalskich. Chętnie dodawana przez Polaków do wszystkiego, nawet do tych zup i mięs, do których jego aromat kompletnie nie pasuje.

Pochodzi z południowo zachodniej Azji i północnej Afryki. Świetnie komponuje się z farszami i pieczeniami z czerwonego mięsa, choć pasuje także do gęsi. Jest niezastąpiony do mało przez nas używanej baraniny. Powinien znaleźć się w kołdunach i smalcu. W zupie króluje głównie we flakach, żurkach, grochówce lub fasolowej – w ogóle w daniach z roślin strączkowych.

W naszej kuchni używamy głównie suszonego i taki polecany jest do ciężkostrawnych, tłustych potraw. Jeśli któraś z naszych potraw zaliczana jest do ciężkostrawnych, można przyprawić ją intensywniej. Ale tak by smak majeranku nie zagłuszał pozostałych smaków danego dania. Świeże gałązki można dodać do sałatek i niektórych sosów.

Lecznicze właściwości majeranku:

rozgrzewa, usprawnia trawienie, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, jest moczopędny, pomaga podczas wzdęcia, leczy zgagę, usprawnia działanie przewodu pokarmowego.

Tymianek

Pochodzi z południa Europy. Zapachem przypomina kamforę. I być może dlatego jest rzadziej niż majeranek stosowany do przyprawiania potraw przez polską gospodynię. Za to chętniej stosowany we francuskich specjałach, lubiany także przez Włochów i Greków.

Świetny do tłustych ryb – na przykład halibuta, węgorza. Do ostrych potraw, w których nie pożałowałyśmy pieprzu. Pasuje do pieczeni wieprzowych i do potraw z baraniny, cielęciny. Bez jego aromatu nie obejdzie się pasztet oraz większość sosów. Dobrze komponuje się z ziemniakami, na przykład podpiekanymi w piekarniku.

W kuchni głównie używamy suszonego. Ale spróbuj dodać na przykład do twarożku świeżego tymianku, a aromat tak podanego śniadania cię zachwyci.

Lecznicze właściwości tymianku:

ułatwia trawienie tłuszczu,ma silne działanie antyseptyczne,leczy biegunki,wspomaga leczenie astmy,idealny podczas męczącego kaszlu,dodawany do wielu leków przeziębieniowych.

Jego właściwości lecznicze znali i cenili już starożytni Rzymianie, Grecy i Egipcjanie.

Liść laurowy

Ma lekko gorzkawy smak. Suszony długo zachowuje swoje aromatyczne właściwości. Dlatego w naszej kuchni nie szczędzimy go głównie do zup, sosów i pieczeni. Jednak ważne jest umiarkowane stosowanie, ponieważ jego intensywny smak może zepsuć nawet najlepszą potrawę.

Liść bobkowy przywędrował do nas z Czech. Rośnie w krajach śródziemnomorskich. To niezastąpiona przyprawa do zup i sosów o mocnym smaku i do wielu marynat do mięs. Dobrze komponuje się ze śledziami i rybami, a także z dziczyzną.

Lecznicze właściwości liścia laurowego:

leczy reumatyzm, uodparnia organizm na wiele chorób wieku starczego,przygotowuje się z niego lecznicze maści i esencje,w kosmetyce wykorzystuje silne olejki aromatyczne, zwłaszcza do kąpieli.

***

Silny aromat potraw uzyskamy stosując także czosnek, cebulę, świeży szczypiorek i koperek oraz suszone grzyby.

Należy pamiętać o pewnej żelaznej kuchennej zasadzie – silnie aromatyczne zioła dodaje się na początku duszenia czy gotowania, by składniki zgryzły się, a potrawa przeszła aromatem. Choć nie da się ukryć, że w czasie obróbki termicznej zioła tracą swoje właściwości odżywcze i witaminy. Trzeba też uważać by nie przesadzić i nie zabić naturalnego smaku potraw.

Źródło: Biruta Markuza Zioła i przyprawy mojej kuchni

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇