Naturalna odporność
ALEKSANDRA POWIERSKA • dawno temuZimą i wczesną wiosną nie trudno o przeziębienie. W tym okresie nasz organizm jest szczególnie narażony na różnego rodzaju infekcje. A niestety nawet zwykły katar, gdy nie leczony, może przerodzić się w poważniejszą chorobę. Warto zatem zadbać o własną odporność i to niekoniecznie łykając tony tabletek. Istnieje wiele naturalnych sposobów, dzięki którym zapomnimy o chorobach!
Naturalna odporność to nic innego jak zdolność organizmu do zwalczania drobnoustrojów i bakterii wywołujących infekcje. Ma ją każdy człowiek. Niestety niektórzy ludzie chorują znacznie częściej od innych, gdyż ich układ odpornościowy został osłabiony wskutek nieodpowiedniej diety, stresu, przemęczenia czy braku ruchu. Można oczywiście zregenerować go przy pomocy środków farmaceutycznych, jednak poprawa nie będzie długotrwała, jeśli równocześnie nie zmienimy stylu życia. Dlatego w miejsce wizyty w aptece, wzmacnianie naturalnej odporności najlepiej zacząć od naturalnych metod.
Układ odpornościowy człowieka „czerpie siłę” z tego, co jemy, dlatego tak ważne jest, by codziennie dostarczać mu niezbędnych składników mineralnych. Niektóre z nich mają szczególne właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne, stąd w okresach wzmożonej zachorowalności warto zadbać, by w codziennej diecie było ich jak najwięcej. Przede wszystkim trzeba wybierać produkty bogate w magnez, czyli otręby, soję, orzechy, ryby i szpinak. Ale uwaga: czekolada, choć bogata w magnez nie przyczyni się do poprawy stanu naszego zdrowia, gdyż zawarte w niej duże ilości cukru przyniosą skutek odwrotny: osłabią naszą odporność. Zamiast czekoladowych słodkości lepiej pochrupać za to świeżą marchewkę lub czerwoną paprykę zawierające dodatkowo przeciwutleniacze, takie jak witamina E, selen i beta – karoten. Przeciwzapalnie działają również kwasy omega 3 i witamina D, których niewyczerpaną kopalnią są wszystkie ryby. Prawdziwym „paliwem napędowym” dla układu odpornościowego jest ponadto cynk. Spore ilości znajdziemy w mięsie drobiowym, ale przede wszystkim w cebuli i czosnku. I choć to ostatnie zestawienie ze względu na wątpliwe walory smakowe nie cieszy się zbyt dużą popularnością, to trzeba przyznać, że syrop cebulowo-czosnkowy działa jak magiczna mikstura. Nie tylko wspomaga naturalną odporność, ale jest również skutecznym lekiem w różnego rodzaju infekcjach. Ponadto bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego odgrywa mikroflora jelit, w której znajdują się komórki obronne zwalczające drobnoustroje. By zapewnić im prawidłowe funkcjonowanie, należy zadbać o odpowiednią ilość probiotyków w naszej diecie. Znajdziemy je nie tylko w jogurtach, kefirach i serach, ale także w kwaszonej kapuście czy w ogórkach kiszonych, co jest ważną informacją dla osób uczulonych na przetwory mleczne.
Układając zdrowy jadłospis warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach zdrowego odżywiania, które poprawią ogólną kondycję naszego organizmu. A więc jedzmy często, ale mało. Nie warto omijać posiłków, a tym bardziej zagładzać się — wygłodzony organizm jest osłabiony i staje się łatwym celem dla zarazków. Wieczorne „nadrabianie” też nam nie pomoże. W nocy powinniśmy odpoczywać i regenerować siły. Zasada ta dotyczy całego organizmu, warto zatem pamiętać, że układ trawienny w stanie spoczynku działa o wiele wolniej i mniej wydajnie. Wieczorne zachcianki to dla niego spore obciążenie, któremu nie zawsze jest w stanie sprostać. A wówczas rano budzimy się zmęczeni, osłabieni i z uczuciem ciężkości na żołądku. I znów stajemy się łatwym celem dla infekcji. Ponadto pamiętajmy, że od każdej tabletki lepsze są naturalne witaminy zawarte w świeżych warzywach i owocach!
Dieta to jedno, ale na układ odpornościowy człowieka duży wpływ ma również tryb życia, czyli to jak dużo pracujemy, czy nasza praca jest bardzo stresująca, jakie sporty uprawiamy, czy cierpimy na bezsenność, a nawet to jak się ubieramy. Wbrew pozorom nawet w czasie srogiego mrozu nie należy się opatulać, jakbyśmy mieszkali na Biegunie Północnym! Garderobę trzeba dobierać tak, by z jednej strony nie wychładzać, a z drugiej nie przegrzewać organizmu. Naturalną odporność można też „ćwiczyć”, choćby poprzez naprzemienny prysznic raz ciepłą, raz zimną wodą. Takie hartowanie poprawia krążenie krwi i sprawia, że lepiej znosimy wszelkie zmiany temperatury. Podobne działanie ma sauna, dlatego od czasu do czasu warto z niej korzystać, zwłaszcza, że dodatkowym atutem wizyty będzie oczyszczenie organizmu z zalegających w nim toksyn. Ponadto specjaliści przekonują, że we wzmacnianiu naturalnej odporności bardzo ważną rolę odgrywa sen. Gdy się wysypiamy, nie tylko regenerujemy siły fizyczne – w czasie snu odnawiają się także komórki obronne. Dlatego bez potrzeby nie zarywajmy nocy i zadbajmy o prawdziwy wieczorny relaks!
A gdy już złapie nas przeziębienie, zanim weźmiemy antybiotyk, spróbujmy również naturalnych metod leczenia. Na kaszel niezawodny jest wspomniany wcześniej syrop czosnkowo-cebulowy lub syrop na bazie mleka z miodem z dodatkiem posiekanego czosnku. Z kolei domowe inhalacje ziołowe (np. rumiankowe) pomogą pozbyć się kataru, a płukanka z szałwii złagodzi ból gardła. Ogólną kondycję poprawią owoce cytrusowe bogate w witaminę C, ale także przyprawy w codziennych potrawach, a zwłaszcza majeranek, tymianek i goździki. I na koniec sięgajmy również po lubczyk, dzięki któremu pokochamy nasze zdrowie, a może i nie tylko… W końcu lubczyk to magiczna roślina przynosząca miłość!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze