Nie czuj głodu, nie przejadaj się
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuZazwyczaj sięgamy po jakąś przekąskę, dopiero gdypoczujemy głód. Charakterystyczne ssanie w żołądku przypomina nam, że trzeba coś przekąsić. A to błąd. Będąc głodną, zjesz więcej, niż gdybyś jadła bez uczucia głodu.
Jemy nieregularnie i to jest nasz największy błąd. Po mikrym śniadaniu szybko odczujemy głód koło południa. Wtedy też, korzystając z przerwy obiadowej, pochłaniamy wielką pizzę lub inny fast food. Przejadamy się, byleby tylko zaspokoić głód i mieć spokój z jedzeniem aż do wieczora.
Niestety taki tryb życia powoduje, że jedząc dużo, a rzadko, przejadamy się, nie kontrolujemy spożywanych posiłków i nie zastanawiamy się nad konsekwencjami takiego stylu życia. W efekcie tyjemy – bo organizm widząc, że jedzenie jest mu dostarczane nieregularnie, odkłada więcej tłuszczu. A przejadając się rozciągasz żołądek.
Dlatego tak ważne jest, aby spożywać posiłki nie tylko w przypadku, gdy poczujemy głód. Aby nasz organizm racjonalnie korzystał z dostarczanej mu energii, trzeba uzupełniać jej braki zanim całkiem się wyczerpią. Jeśli nie czujesz głodu, a 3 godziny temu zjadłaś śniadanie, sięgnij po przekąskę. Może to być jogurt lub owoc – coś, co zapełni żołądek i sprawi, że po kolejnych trzech godzinach nie poczujesz wilczego apetytu, tylko zasiądziesz do normalnego obiadu. Planowanie jedzenia sprawdza się w tym przypadku, bowiem z góry ustalamy sobie, co zjemy i o której godzinie. To zapewnia naszemu organizmowi spokój i pewność, że energia dostarczana będzie równomiernie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze