Składniki:
Ciasto: mąka, mleko, jajka, proszek do pieczenia.
Farsz: papryka (najlepiej w różnych kolorach), cebula, cukinia bądź kabaczek.
Przyprawy: curry, sól, zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Ciasto ubijamy mikserem lub trzepaczką, dodając odrobinę proszku do pieczenia, sól do smaku i curry (ciasto staje się interesująco żółciutkie). Na koniec dodać utrzepane białka. Ciasto winno mieć trochę gęstszą konsystencję niż zazwyczaj. Cebulę pokrojoną w krążki dusimy na patelni, do tak przygotowanej dodajemy paprykę pokrojoną w paski, na koniec cukinię lub kabaczek pokrojone w kostkę. Wszystko razem jeszcze troszkę dusimy, ale niezbyt długo. Warzywa nie mogą być bardzo miękkie. Doprawiamy solą i ziołami.Na usmażone z obydwu stron placki (grubsze od standardowych naleśników) nakładamy warzywa i składamy na pół. Polewamy sosem czosnkowym lub pomidorowym przyrządzonym na ostro. Sosy można zrobić samemu - czosnkowy: trochę gęstej śmietany, majonezu, rozgniecione ząbki czosnku, sól; pomidorowy: koncentrat pomidorowy, trochę keczupu, do obydwu obowiązkowo dodajemy przyprawy według własnych upodobań. Naprawdę pycha. Smacznego.
Uwagi:
Najlepiej zjeść naleśniki na ciepło.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Monika |