Sk艂adniki:
7 zoltek, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki slodkiego marsala (rodzaj wloskiego wina) + 2 lyzki, 250g miekkiego serka mascarpone, 1 szklanka smietany 30%, 1 szklanka espresso kawy, 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady, 1/4 szklanki rumu,1 lyzeczka ekstraktu waniliowego, 48 podluznych biszkoptow, 1/4 szklanki kakao.
Jak przyrz膮dzi膰?
Zoltka i cukier ubijac na parze, powoli dodawac marsala (wino) i dalej ubijac az krem bedzie gesty. Usunac z ognia i dodawac serek mascarpone i powoli ucierac az powstanie jednolita masa. Nastepnie ubic smietane 30% i dodac do przestudzonej masy serowej. Do malego rondelka dodac espresso, czekolade, rum, waniliowy ekstrakt i 2 lyzeczki marsalli, skladniki podgrzewac az do roztopienia czekolady. Odstawic do przestudzenia na okolo 15 minut (nie do lodowki). Szybko moczyc biszkopty tak aby bardzo nie nasiakly i ukladac w formie, na biszkopty ulozyc mase serowa. Czynnosc powtorzyc, na wierzch posypac kakao i wlozyc do lodowki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | Agusia |