Składniki:
CIASTO:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- po szczypcie gałki muszkatołowej i imbiru
- opcjonalnie szczypta zmielonych goździków
MASA BUDYNIOWA:
- 2 budynie (ja preferuję czekoladowe)
- 3/4 3/4 litra mleka
BITA ŚMIETANA:
- 3 torebki bitej śmietany w proszku
- 0,5 litra tłustej śmietany UHT
+ rodzynki i wódka
Jak przyrządzić?
Najpierw pieczemy ciasto. Jajka rozcieramy mikserem na całkowicie jednolitą, puszystą masę. Następnie dodajemy do nich mąkę, proszek do pieczenia, mleko i olej. Miksujemy dalej. Dodajemy przyprawy: kakao, cynamon, gałkę, imbir, ewentualnie goździki oraz koniecznie miód. Wylewamy ciasto na blachę i pieczemy.
Rodzynki zalewamy wódką i odstawiamy aż zmiękną. Gotujemy średnio gęsty (w żadnym wypadku nie całkowicie sztywny, ale jednak lepszy w tym wypadku zbyt gęsty niż za rzadki) budyń czekoladowy. Gdy jest gotowy i jeszcze ciepły, dodajemy do niego starannie odsączone, miękkie rodzynki i mieszamy.
Kiedy ciasto wystygnie, kroimy je wzdłuż na dwie jednakowe części. Obie nasączamy lekko wódką, w której moczyły się rodzynki.
Ubijamy gęstą śmietanę.
W blasze układamy kolejno:
1. Warstwa ciasta piernikowego.
2. Warstwa czekoladowego budyniu z rodzynkami.
3. Warstwa ciasta piernikowego.
4. Na wierzch bita śmietana.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Podaję zwykle w formie kawałków wielkości napoleonki, z czekoladowym listkiem na bitej śmietanie pokrywającej wierzch każdego kawałka. Wygląda bardzo dekoracyjnie, a smakuje... :)
Smacznego!
Potrzebne przybory:
mikser, kilka wysokich naczyń, szklanki do odmierzania składników, łyżki, garnek
Jak podawać?
Przygotowane ciasto kroję zwykle w kwadratowe ka wałki, na wierzch każdego można położyć czekoladowy listek.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Autor | disz |