Składniki:
0,5 kg. mięsa mielonego (łopatka najlepsza),
1 cebula,
jarzynka,
pieprz czarny,
papryka słodka,
papryka ostra,
żółtko,
może być sos ostrygowy,
sos chilli słodki,
1 puszka groszku,
1 mix knorra, bądź winiar do chińszczyzny,
2 łyżki oleju,
2 paczki ryżu.
Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy. Cebulkę kroimy w malutką kostkę i przysmażamy, dodajemy do mięsa mielonego plus wszystkie przyprawy. Mieszamy i formujemy pulpeciki. Smażymy je w rondelku wszystkie i zalewamy groszkiem w puszce. WAŻNE - nic nie odcedzamy, wlewamy całą zawartośc puszki. Dusimy 10 minut, zalewamy MIXem i dusimy następne 10 minut, aż grzybki Mun napęcznieją.
Potrzebne przybory:
Rondelek, miska do wyrobienia mięsa.
Jak podawać?
Na ciepło z ryżem. Ewentualnie można z makaronem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 dużych |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Luiza |