Składniki:
- kawałek piersi z indyka
- pół opakowania twarogu chudego
- żółtko
- koperek
- sól, pieprz, przyprawa do drobiu
- woreczek ryżu brązowego
- tłuszcz do smażenia (ze wskazaniem na ramę culinesse)
- bulion drobiowy lub warzywny
Jak przyrządzić?
Pierś z indyka myjemy i kroimy na dość cienkie kotlety. Rozbijamy je tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do drobiu - z dwóch stron. W miseczce rozdrabniamy twaróg z żółtkiem, drobno posiekanym koperkiem, solą i pieprzem, po czym rozsmarowujemy tę mieszankę równomiernie na każdym kotlecie. Kotlety zwijamy w roladki i dokładnie zaszywamy nitką. Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i smażymy roladki na dość mocnym ogniu, po przyrumienienia z każdej strony. Kiedy mięso już jest rumiane, podlewamy bulionem drobiowym lub warzywnym, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i tak dusimy jeszcze parę, parenaście minut - aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ugotowanym brązowym ryżem, na który wylewamy troche sosu z patelni.
Potrzebne przybory:
patelnia, miseczka, tłuczek do mięsa, igła z nitką
Jak podawać?
Na obiad lub kolację, w towarzystwie schłodzonego, półwytrwanego białego wina.
Uwagi:
Mięso można również spiąć wykałaczkami, ale ja wolę nitkę. Troche z tym roboty, ale za to mamy pewność, że farsz nam nie wycieknie :-)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | niska |
Autor | punia |