Składniki:
- 40 dag wędzonego boczku
- 30 dag chudego mięsa wołowego
- 30 dag wieprzowiny
- duża włoszczyzna
- 1 duża cebula
- 40 dag fasoli duży jaś
- 50 dag ziemniaków
- 25 dag masła
- cztery duże łyżki mąki
Jak przyrządzić?
Połowę wędzonego boczku oraz mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na połowie sklarowanego masła w bardzo wysokiej temperaturze. Po chwili dodajemy skrojoną w plastry cebulę. Całość wrzucamy do garnka, gdzie przygotowaliśmy wywar z włoszczyzny pokrojonej w kostkę. Gotujemy do miękkości. Dodajemy jasia, uprzednio namoczonego wieczorem, a po chwili ziemniaki. Gdy już wszystko się ugotuje, przygotowujemy zasmażkę - resztę masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i smażymy ją na kolor mocno brązowy. Wlewamy do zasmażki odrobinę zupy i rozpuszczamy ją, po czym łączymy z reszą zupy. Gotujemy jeszcze jedną minutę i odstawiamy od ognia. Dodajemy śmietanę i dużo pokrojonej pietruszki oraz resztę boczku usmażonego na chrupiące skwarki. Smacznego.
Uwagi:
Zupa szczególnie dobra w zimowe dni.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Kaloryczność | bomba kaloryczna |
Autor | Waldemar Iłowiecki |