Składniki:
Spód:- ok. pół paczki andrutów- ok. pół kostki masłaSer:35dag sera białego- 2 jajka- 2/3 szklanki cukru- olejek waniliowy do smaku- 1 łyżeczka soku z cytrynyLukier:- 1 szklanka gęstej śmietany- 4 łyżki stołowe cukru- 1 łyżeczka soku z cytryny- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Jak przyrządzić?
Przygotowujemy spód. Wafle kruszymy za pomocą wałka, masło roztapiamy (nie rumieniąc!) i łączymy z waflami. Tak przygotowaną mase rozprowadzamy na dnie i bokach niedużej blachy. Wstawiamy tortownice do lodówki by masa stężała.W tym czasie przecieramy ser przez sito. Jajka, cukier, esencje waniliową i sok z cytryny ubijamy mikserem dodając po łyżce przetarty ser (masa powinna być gładka i puszysta), przekładamy ją na spód waflowy i pieczemy ok 30 min w temp 180c. Powierzchnia sernika powinna byc jasnozłota, nie przepieczona. Gdy sernik stygnie przygotowujemy lukier. Śmietane, cukier sok z cytryny i esencje dokładnie miueszamy, mase wylewamy na sernik wstawiamy na do piekarnika i pieczemy okolo 10 min az cukier sie rozpuści. Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki, by lukier zastygł.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | jolka |