Składniki:
0,5 kg mięska mielonego, 5 porów, czosnek (wedle uznania), jajko, bułka tarta, 5 szklanek bulionu warzywnego (z kostki), masło, śmietana, liść laurowy, ziele angielskie, starta gałka muszkatolowa, pieprz, sól, szklanka śmietany, ziemniaki, cebula, natka pietruszki, marchewka.
Jak przyrządzić?
Z mięsa mielonego robimy małe kuleczki, dodając wcześniej cebulę posiekana i przysmażoną na oleju, posiekany czosnek (ja go nie przysmażam), sól, pieprz,posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą - obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Pory myjemy, kroimy na plasterki, wrzucamy na patelnie i smażymy na maśle aż się zmiękczą , tak ok. 10-15 min. Do dużego garnka wlewamy wodę, rozpuszczamy 2 kostki bulionu warzywnego. Ziemniaki ścieramy na tarce na dużych oczkach, wrzucamy do gotującego się bulionu. Dadajemy marchewkę pokrojona w plasterki. Wrzucamy podsmażone pory. Wszystko się gotuje ok. 15 min. W międzyczasie dodajemy przyprawy. Klopsiki wrzucamy do garnka tak 5 min. przed końcem. Zagęszczamy śmietana i na talerzu posypujemy natką pietruszki. Pyszna zupka, sycąca. Podajemy z chlebem, aczkolwiek jest to kwestia gustu, gdyż są ziemniaki.Więc jak kto lubi.Życzę smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | zborosia |