Składniki:
- 0,5 kg wieprzowiny
- wino czerwone, najlepiej półwytrawne – ok. 1/3 butelki
- 1 średni pomidor
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 duża cebula
- mała paczka suszonych śliwek bez pestek
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Pokrojone w kostkę mięso obsmażyć na oleju, na silnym ogniu, dodać cebulę pokrojoną w dość grube ćwierć-plasterki lub w grubą kostkę, paprykę i pomidor pokrojone w grubą kostkę. Zmniejszyć ogień, dodać czerwone wino, śliwki suszone, przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. W miarę potrzeby można w trakcie duszenia podlać jeszcze nieco winem lub wodą.
Jak podawać?
Podawać z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi. Ja podaję do tego zestawu także sałatkę z parzonej kapusty czerwonej z dodatkiem startego na grubych oczkach jabłka, sparzonych rodzynek, soku cytrynowego, oliwy i drobno pokrojonej cebulki, przyprawionej solą, pieprzem, odrobiną cukru i ziołami do sałatek. Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Hania-Kasia |