Składniki:
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 10 dag margaryny
- śmietana (ok. 2 łyżki-do zagniecenia)
- zapach (lub cukier waniliowy)
- proszek do pieczenia
Krem:
- 3 serki homogenizowane waniliowe lub ananasowe
- 0,75 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka + jedno całe jajko
- 0,5 kostki masła roślinnego
- 0,5 kostki mrgaryny Kasi
- ananasy lub inne owoce
- 2 galaretki (np. wiśniowa i agrestowa)
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Składniki zagnieść. Otrzymane ciasto podzielić na 2 części. 1/3 upiec (cienki placek) 10-15 min. na złoty kolor. Póżniej upiec pozostałą część( 2/3 gruby placek).
Krem:
Cukier ubić z jajkami, dodać masło, następnie serki, wszystko wymieszać. Ananasy z puszki pokroić drobno, dodać do kremu (część zostawić do dekoracji). Galaretki rozpuścić według przepisu, zostawić do zastygnięcia. Później pokroić w drobną kostkę i dodać do kremu. Na grubszy większy placek nakładać krem, posypać drobno pokruszonym cienkim małym plackiem. Następnie skroplić sokiem z ananasa (wszystko z puszki).
Potrzebne przybory:
robot kuchenny, prostokątna forma do ciasta
Jak podawać?
kroimy w kwadraty, prostokąty
Uwagi:
Ciasto bardzo dobre! Można dodać do kremu trochę mniej cukru, żeby nie było za słodkie. Można dodać inne galaretki, ważne by zachować kontrast.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | pająk |