Sk艂adniki:
- 8 suszonych kotletow sojowych,
- 2 jajka,
- 2 lyzki mielonych otrab,
- bulka tarta,
- kostka rosolowa, koniecznie warzywna,
- pieprz, sol, lisc laurowy,
- 2 lyzki tartego parmezanu,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 3/4 kg mlodych ziemniakow,
- salata lodowa,
- chuda smietana,
- cytryna
- oliwa
Jak przyrz膮dzi膰?
Do garnka wlewamy ok 1.5 litra wody, gdy zawrze dodajemy kostke rosolowa, szczypte soli, ziele angielskie i lisc laurowy, po chwili, gdy kostka sie rozpusci wrzucamy kotlety. Gotujemy ok. 10 minut na niewielkim ogniu, gdy wyplyna i stana sie napeczniale - wyjmujemu do ostygniecia. Do pozostalej wody wrzucamy umyte ale nieobrane ziemniaki (zakladajac, ze sa serio mlode). W czasie gotowania ziemniakow mieszamy w glebokim talezu jajko z pieprzem, w drugim bulke, parmezan i otreby. Wystudzone kotleciki maczamy w jajku i panierce, nastepnie kladziemy na patelnie. Smazymy z obu stron na srednim ogniu tak, by skorka byla chrupiaca ale nie przypalona. Ziemniaki odcedzamy.
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek, jak to w kuchni :)
Jak podawa膰?
Podawac z ziemniaczkami i salata lodowa, ktora mozemy podrzec, skropic sokiem z cytryny i smietana lub jogurtem, smacznego!
Uwagi:
Takie suszone kotlety sojowe mozna kupic w workach o niesamowitej wielkosci, sa bardzo tanie a wiem z doswiadczenia, ze lubia je tez miesozercy.
Kategoria dania | Dania wegetaria艅skie |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | niska |
Autor | Martana |