Składniki:
mała puszka zielonego groszku,
20 dag pieczarek,
2 jabłka,
cytryna,
10 dag orzechów włoskich,
3 łyżki majonezu,
cukier,
sól
Jak przyrządzić?
Dokładnie umyte i obrane pieczarki pokroić w cienkie plasterki, posolić, skropić sokiem z cytryny. Po 2-3 godzinach grzyby odsączyć i połączyć z groszkiem (odcedzonym). Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Od razu skropić sokiem z cytryny, dołożyć do groszku i pieczarek. Doprawić do smaku majonezem, sokiem z cytryny, solą i cukrem i delikatnie wymieszać. Sałatkę posypać siekanymi orzechami.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | wymagający |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Emilka |