Afrykańskie banany

Przepis kulinarny

Składniki:

- 6 bananów
- 12,5 dag mąki pszennej
- 12,5 dag płatków ryżowych
- 2 jaja
- 2 szklanki mleka
- olej do smażenia
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli

Jak przyrządzić?

Płatki ryżowe zemleć na mąkę w młynku do kawy i połączyć z mąką pszenną. Wbić jaja, wsypać cynamon, szczyptę soli i wlewając stopniowo mleko utrzeć na jednolitą masę. Najlepiej mikserem. Odstawić ciasto na godzinę w chłodne miejsce. Banany obrane przepołowić wzdłuż. Każdą połówkę zanurzać w cieście i smażyć tak jak pączki w głębokim dobrze rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zarumienią wyjąć i odsączyć.

Jak podawać?

Podawać gorące i posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćprosty
Porcje6
Przybliżony koszt10 zł
AutorEmilka

Afrykańskie banany: Podobne przepisy

Afrykańskie banany: wypróbuj również

Powiązane Tematy