Składniki:
- 6 bananów
- 12,5 dag mąki pszennej
- 12,5 dag płatków ryżowych
- 2 jaja
- 2 szklanki mleka
- olej do smażenia
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Jak przyrządzić?
Płatki ryżowe zemleć na mąkę w młynku do kawy i połączyć z mąką pszenną. Wbić jaja, wsypać cynamon, szczyptę soli i wlewając stopniowo mleko utrzeć na jednolitą masę. Najlepiej mikserem. Odstawić ciasto na godzinę w chłodne miejsce. Banany obrane przepołowić wzdłuż. Każdą połówkę zanurzać w cieście i smażyć tak jak pączki w głębokim dobrze rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zarumienią wyjąć i odsączyć.
Jak podawać?
Podawać gorące i posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Emilka |