Kartoflanka po wiedeńsku

Przepis kulinarny

Składniki:

- 30 dag ziemniaków
- 1 porcja włoszczyzny
- 1 cebula
- 10 dag wędzonego boczku
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 kostki rosołowe
- 1 łyżeczka mąki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta kwasku cytrynowego
- sól
- pieprz
- vegeta
- maga

Jak przyrządzić?

Włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić do 1,5 litra wody. Dodać przyprawy, kostki rosołowe i gotować 35 min.
Boczek pokroić w kostkę/paseczki i podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zarumienić (uwaga, żeby nie spalic!). Oprószyć mąką, dodać do zupy i zagotować.
Zaprawić śmietaną.

Jak podawać?

Podawać na ciepło. Bez makaronu, ani innych klusek ;)

Uwagi:

Bardzo ważne, żeby nie spalić cebuli, bo wtedy cała zupa przejdzie zapachem spalenizny :/

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
AutorŻabory2

Kartoflanka po wiedeńsku: Podobne przepisy

Kartoflanka po wiedeńsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy