Składniki:
300 g mąki pszennej, 0,5 l mleka, 15 g proszku do pieczenia, 2 jajka, 100 g masła, szczypta soli
Jak przyrządzić?
Masło rozpuścić. Do miski wlać mleko, wsypać mąkę z proszkiem, wbić jajka, dodać szczyptę soli i wszystko wyrobić na gładką masę nożykiem miksera. Gdy składniki będą już połączone wlewać stopniowo przestudzone masło i wyrobić jeszcze raz na gładkie ciasto. Musi mieć ono konsystencję ciasta naleśnikowego.
Potrzebne przybory:
miska, mikser z nożykiem
Jak podawać?
Podawać można na różne sposoby:z ubitą śmietaną, dżemem, sosem adwokatowym itp.
Uwagi:
Najlepiej używać masła, bo wtedy gofry są chrupiące. Po zrobieniu ciasta najlepiej jest je na troche zostawić, żeby mąka napęczniała. Jeżeli stanie się wtedy ciasto za gęste, należy dodać trochę mleka. Po upieczeniu gofrów należy dać im odparować, żeby nie stały się "sflaczałe".
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Łucja |