Składniki:
0,5 l spirytusu, sok z kilograma cytryn, cukier
Jak przyrządzić?
Przepis jest niezwykle prosty, wrecz "dziecinnie prosty". Do pół litra czystego spirytusu wlewamy sok z kilograma wyciśniętych cytrynek (nie wchodza w grę żadne soczki ani inne badziestwa). Następnie całe to dobro dopełniamy wodą przegotowaną do objętości jednego litra. Teraz przychodzi czas na dodanie cukru. Ja osobiscie nie przepadam za dużą ilościa tej "białej śmierci" i lubie jak ten zacny trunek jest kwaskowaty, ale proponuje samemu popróbować z jego ilością (ja daję około pół szklanki). Następnie pilnie bacząc by nie uronić ani kropli tego złota w płynie przelewamy go do szklanych butelek i wkladamy do zamrażalnika na co najmniej 2 dni.
Uwagi:
Cytrynoweczka jest po porostu rewelacyjna, kwaskowata ale nie gorzka, jak w przypadku cytrunówki na samych skórkach.Podajemy ja mocno zmrożoną, nie wymaga popijania, ktore jest wrecz nie na miejscu.Pozdrawiam!
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 50 zł |
Autor | azZza |