Składniki:
25 dag okrągłego ryżu, 1/2 litry mleka, 25 dag musu jabłkowego (np.prażone jabłka na szarlotkę), 1/2 cukru waniliowego, 25 dag kwaskowatych jabłek (np. szara reneta), 5-6 łyżek cukru, 1 łyżka cynamonu, płatki migdałowe do posypania.
Jak przyrządzić?
Ryż opłukać, osączyć, zalać mlekiem, dodać cukier i gotować powoli na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy ryż rozklei się na gęstą papkę, zdjąć z ognia, przestudzić. Można doprawić łyżeczką soku z cytryny i odrobiną startej skórki cytrynowej. Jabłka obrać, zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z musem jabłkowym. Dodać cynamon i cukier waniliowy. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Okrągłą żaroodporną formę wysmarować masłem. Przygotowany ryż podzielić na 2 części. Na dnie formy ułożyć warstwę ryżu, następnie jabłka i znowu warstwę ryżu. Wyrównać powierzchnię, posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawać na ciepło z sosem waniliowym.
Jak podawać?
Podawać na ciepło z sosem waniliowym.
Uwagi:
Dobra rada!
Jeśli znudził wam się klasyczny ryż z jabłkami, podobny deser można przyrządzić z dodatkiem brzoskwiń z kompotu, gruszek obgotowanych w lekkim syropie z dodatkiem cynamonu i goździków lub świeżych owoców jagodowych(np. malin).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 55 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Kaloryczność | 170 kcal |
Autor | oLkA |