Składniki:
2 udka z kurczaka,
duża łyżka majonezu,
łyżeczka musztardy (najlepiej ziarnistej ale może być zwykła),
łyżeczka miodu,
olej,
Vegeta (lub podobne),
sól,
pieprz kolorowy,
papryka suszona mielona słodka,
pół garści tartego sera żółtego.
Jak przyrządzić?
Do miski wlewamy trochę oleju dodajemy przyprawy; wkładamy udka i dokładnie obtaczamy; zostawiamy na godzinę w lodówce; majonez musztardę i miód mieszamy razem w małej miseczce; kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego wraz z olejem z marynaty, polewamy sosem musztardowo miodowym, przykrywamy folią aluminiową i na ok 45 minut do piekarnika na ok 200 stopni. Gdy mięso będzie miękkie posypać troszkę serem i zostawić bez folii dopóki ser się przyrumieni. Smacznego
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne, miska, folia aluminiowa.
Jak podawać?
Ja podaję ze smażonymi talarkami ziemniaków i sałatką coleslaw.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 55 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Hania |