Składniki:
2 ugotowane obrane czerwone buraki średniej wielkości,puszka białej fasoli, lub 10 dag ugotowanej, 1i 1/2 łyżki octu, 2 średnie ugotowane marchewki, 3 ugotowane ziemniaki, ok.szklanki kiszonej odciśniętej z soku kapusty,3 ogórki kiszone, duża cebula, 4 łyżki oleju, sól, pieprz,natka pietruszki, koperek.
Jak przyrządzić?
Buraki pokroić w kostkę, skropić olejem /żeby nie farbowały/, kapustę kiszoną posiekać, marchewkę, ziemniaki, ogórki też pokroić w kostkę,fasolkę z puszki wyłożyć na sitko, przelać wodą i dołączyć do pokrojonych warzyw. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju i gorącą połączyć z sałatką, dodać ocet, pieprz, sól, zieloną pietruszkę, wymieszać, posypać koperkiem. Odstawić do schłodzenia.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Gabbi |