Składniki:
Lin - ok. 1kg, korzeń chrzanu ok.100 g. 150 gr. lub chrzan ze słoiczka, 100 gr. dobrego lub sklarowanego masła, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 250 ml śmietany 30%, sól, pieprz - do smaku, wywar rybny lub sos rybny, koperek.
Jak przyrządzić?
Wycieramy lina ze śluzu (solą), patroszymy i ucinamy łeb, nożyczkami ścinamy płetwy, kroimy na dzwonka. Przy dość dużej rybie na każdym dzwonku robimy ostrym nożem 1-2 nacięcia na skórze z obu stron. Solimy i pieprzymy - szczególnie wewnątrz. Możemy też sypnąć do środka koperku. Niech sobie poleży aż zrobimy sos. Sos: na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i rozgnieciony czosnek - szklimy. Dodajemy starty chrzan. Wlewamy całą śmietanę i na małym ogniu, mieszając odparowujemy (redukujemy). Kiedy sos zgęstnieje dolewamy rybnego (np. z głowy lina) wywaru uzyskując pożądaną gęstość - niech sobie pyrkocze. Dzwonka lina obtaczamy w mące i smażymy na oleju, pod koniec smażenie dajemy odrobinę masła. Usmażonego lina wykładamy na talerz i polewamy sosem - całość posypujemy koperkiem. Jemy z surówką z kiszonej kapusty, cebuli, marchewki, czosnku wymieszanych z olejem popieprzonej, posolonej i pocukrzonej.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | hermanoff |