Sztuka mięsa z sosem śliwkowym - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

minimum 1 kg udźca wołowego,
2 włoszczyzny,
słoiczek dobrych powideł śliwkowych,
dwie łyżki bułki tartej,
łyżka masła.

Jak przyrządzić?

Do dużego garnka z wodą wrzucamy włoszczyznę i zagotowujemy. Gdy wywar wrze, wrzucamy oczyszczone z błon i umyte mięso, zmniejszamy gaz do minimum i dusimy pod przykryciem, aż będzie miękkie. Około dwóch, trzech godzin, zależy jak duży kawałek mięsa włożyliśmy. Wody pod żadnym pozorem nie solić ani nie doprawiać w żaden sposób. Gdy mięso już miękkie w małym rondelku roztapiamy masło i zasmażamy bułkę tartą. Gdy bułka się zrumieni wrzucamy powidła. Na początek dwie, trzy łyżki, potem dokładamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (sos powinien być dość gęsty). Jak kto lubi można dolać czerwonego, wytrawnego wina, trzeba tylko wtedy sos trochę dłużej podgotować, żeby wino odparowało. Wyjmujemy mięso, kroimy w grube na palec plastry i rozkładamy na półmisku. Polewamy sosem i podajemy.

Jak podawać?

Podawać najlepiej z kładzionymi kluskami lub makaronem. Pod żadnym pozorem z kaszą (a już na pewno nie z gryczaną). Jak ktoś chce koniecznie ziemniaki, to najlepiej podsmażane.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Przybliżony koszt40 zł
AutorJurek

Sztuka mięsa z sosem śliwkowym: Podobne przepisy

Sztuka mięsa z sosem śliwkowym: wypróbuj również

Sos śliwkowy

... i soczyste jabłka i gruszki, a także cieszyć się niezwykłym smakiem śliwek. Wszystkie z wymienionych owoców od dawna goszczą już w tradycji kuchni polskiej, dzięki czemu z łatwością znajdziemy sposoby na ich wykorzystanie. Jednym z nich jest ...

dawno temu

Sos do mięsa

... wyśmienity sos do mięsa. Oprócz najbardziej popularnych propozycji poznasz także sosy o mniej oczywistych smakach. ... Jeżeli uwielbiasz mięso i szukasz sposobu na to, by było jeszcze lepsze albo nie jesteś wystarczająco przekonana do jedzenia, ...

dawno temu

Mięso w sosie

...   Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to umiejętne połączenie smaków. Jak to zrobić, by nie popełnić kulinarnej gafy? ... Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to ...

dawno temu

Sosy do mięs

... Często przygotowując mięso na obiad, zastanawiamy się, z czym je podać, by danie nie było za suche. Przyrządzenie sosu to wyższa filozofia, którą nie zawsze chcemy zgłębiać. Otóż nic prostszego ... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę ...

dawno temu

Jak zrobić sos do mięs i wędlin?

... Czy zdarza ci się kupować w sklepie sosy do mięs i wędlin? Owszem, są bardzo smaczne, ale ile w nich niezdrowej chemii... Zamiast szpikować się potężnymi dawkami „witamin”  E 139 i innymi tego typu, warto przygotować dipy z domowych, zdrowych ...

dawno temu

Sosy owocowe do mięs

...   Moda na sosy owocowe powróciła do łask dobrych kilka lat temu. I choć przygotowanie takiego sosu, przynajmniej w teorii, nie powinno stanowić większego problemu, to jakoś od paru ładnych miesięcy ... nam odpowiadać. Sos ten jest doskonałym ...

dawno temu

Przepis na sos beszamelowy

... Sos beszamelowy to doskonały dodatek do mięs i gotowanych warzyw. Jeśli goszczą często na twoim stole, to nie powinnaś pomijać tego przepisu. Sos beszamelowy przygotujesz łatwo i szybko. Doskonale ... podkreśli smak twoich dań. Można stworzyć ...

dawno temu

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

... wieprzowe w sosie grzybowym. Połączenie smacznego mięsa z aromatem grzybów nie pozwoli oprzeć się pokusie nawet największemu przeciwnikowi wieprzowiny. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak zrobić polędwiczki oraz poznasz inne pomysły ...

dawno temu

Sztuka rozmowy

... tego jest zniechęcenie do wyjścia na spotkanie towarzyskie i zmęczenie po powrocie z niego. Dlaczego? Dlatego, że sztuka prawdziwej rozmowy polega głównie na umiejętności słuchania. ... tego jest zniechęcenie do wyjścia na spotkanie towarzyskie ...

dawno temu

Capoeira jako sztuka walki

... Choć historia uprawiania capoeiry w Polsce nie jest długa, to pojawia się coraz więcej szkół, w których możemy rozpocząć naukę tej wyjątkowej sztuki walki. Dzięki połączeniu nauki gry ... na instrumentach, wykładów ideologicznych oraz ćwiczeń ...

dawno temu

Zdrowa dieta bez mięsa

... Jak dowodzą badania naukowe, wegetarianie żyją dłużej. Należy jednak pamiętać, że nie sztuką jest samo wyeliminowanie mięsa z naszej diety. Sztuką jest tak komponować jadłospis, żeby dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych ...

dawno temu

Modularny kaloryfer niczym dzieło sztuki

... niesamowita rzeźba naścienna, jakieś dzieło sztuki. A tu proszę, jakie zaskoczenie - jest to kaloryfer, ale nie taki zwyczajny. Od teraz nie tylko będziecie mogli ogrzać swoje mieszkanie, ale co więcej, zrobić to w sposób niezwykle gustowny. ... ...

dawno temu

Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

... Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale ... nie jest trudna, dlatego jeśli dotąd kupowaliście ...

dawno temu

Różowy sos do jajek

... Sos to doskonały dodatek do wielu potraw. Różowy sos do jajek doda im smaku i charakteru. Możesz go również wykorzystać do wędlin i mięs. Dzięki niemu zyskasz nie tylko walory smakowe ... , ale także będziesz mogła wspaniale udekorować swoje ...

dawno temu

Sos cebulowy

... Sos cebulowy znakomicie pasuje do kotletów siekanych, kopytek czy kaszy gryczanej. Warto poznać jego recepturę, by móc w prosty sposób podkreślić smak swoich ulubionych potraw. Jak wiecie przepis na sos nie może być zbyt skomplikowany, więc nie ...

dawno temu

Jak zrobić sos curry?

... Sos curry to doskonały dodatek do drobiu, ryb i cielęciny. Podkreśla smak mięsa i wydobywa z niego to, co najlepsze. Warto mieć pod ręką przepis na sos curry, by zawsze móc wzbogacić i urozmaicić swoje potrawy. Z takim dodatkiem nigdy nie będą ...

dawno temu

Odkrywamy tajemnice sosów

...   Czy zastanawialiście się kiedyś, jedząc ostrrrego kebaba, co to za czerwona pasta, której nawet nieduża ilość na pomidorze, czy kawałku mięsa „wypala Wam dziurę w podniebieniu”? To właśnie Harissa ... . Czy, stojąc w sklepie przed półką z ...

dawno temu

Biały sos

... Biały sos to świetny dodatek do pizzy, ryby czy potrawki z kurczaka. Jego przygotowanie jest banalnie proste, składniki są proste, a efekt naprawdę zaskakuje. Przeczytaj przepis i stań się szczęśliwą posiadaczką tajemnej wiedzy, która jeszcze ...

dawno temu

Sos funghi

...   Pizza funghi to jeden z najpopularniejszych, ale też nieco „oklepanych”, rodzajów potraw kuchni włoskiej. Proponuję Wam przyrządzenie czegoś zupełnie nowego, a mianowicie pysznego sosu o tej samej ... nazwie. Aromatycznych dodatków do mięs i ...

dawno temu

Powiązane Tematy