Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej,
70 dag-1 kg mięsa wołowego (np. pręga),
0,4-0,5 kg kiełbasy (np. toruńskiej),
ewentualnie kość schabowa wędzona,
2-3 grzyby suszone (nie są konieczne),
przecier pomidorowy (ok. ½ słoika),
1-2 liście laurowe,
1 łyżeczka kminku,
3-4 ziarenka ziela angielskiego,
1-2 ząbki czosnku,
2 cebule,
vegeta, pieprz, sól, cukier.
Jak przyrządzić?
Grzyby namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, następnie pokroić i dodać do kapusty razem z wodą, w której się moczyły. Zagotować kapustę kiszoną, (jeżeli jest zbyt kwaśna, odlać trochę wody, zostawić ją, można później dodać, gdyby bigos był za mało kwaśny).Kapustę gotować, dodając teraz – ewentualnie - kość schabową, kminek, liść laurowy, ziele ang., czosnek. Upiec mięso w dużych kawałkach z cebulką (1 i ½ cebuli). Jak kapusta jest prawie miękka, pokroić mięso w kostkę, dodać cebulę z tłuszczem z patelni, kiełbasę pokrojoną, przecier pomidorowy. Doprawić vegetą, pieprzem, 1-2 łyżeczkami cukru.Zrobić zasmażkę – ok. ¼ kostki masła, zeszklić na nim cebulę pokrojoną (½ cebuli, nie rumienić), dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę, dodać do bigosu, zamieszać, zagotować i się zajadać:)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Autor | Kasik |