Składniki:
2-3 średnie ziemniaki, 3 jajka, boczek lub kiełbasa, ser żółty, może być świeża papryka lub pomidory, bazylia, sól
Jak przyrządzić?
Wrzucić na patelnię z oliwą boczek pokrojony w kostkę lub kiełbasę w plasterkach, ziemniaki pokrojone w plasty grubości ok. 4 mm, lekko podsmażyć. Po krótkim smażeniu przewrócić plastry ziemniaków na drugą stronę, ułożyć na nich pomidory i paprykę, posypać bazylią (papryka i pomidor w wersji udoskonalonej). Na to rozbić jaja, tak aby żółtka były całe, posolić, posypać startym serem. Po krótkim smażeniu ponakłuwać białka w paru miejscach i przykryć pokrywką, aż białka się zetną. Kawałki potrawy zdejmować z patelni jak pizzę. Smacznego!
Potrzebne przybory:
patelnia, widelec i łopatka do przewracania
Jak podawać?
Od razu po usmażeniu z keczupem (jak ktoś lubi).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | analog11 |