Składniki:
300 g pieczarek,
130 g mąki tortowej,
1/8 l jasnego piwa,
2 jaja (oddzielić białka),
50 g masła,
szczypta soli
Jak przyrządzić?
Mąkę wymieszać z solą. Dodać piwo i dokładnie wymieszać. Dodać żółtka, ciągle mieszając, i odstawić na 15 min. Rozpuścić masło i trochę ostudzić. Masło dodać do ciasta i mikserem dobrze wymieszać. Ubić na sztywno pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Świeże pieczarki obetrzeć miękką ściereczką (nie myć!!!).Rozgrzać frytkownicę do 170° (lub inne głębokie naczynie z tłuszczem).Pieczarki maczać w cieście i ostrożnie kłaść na tłuszcz. Smażyć ok. 5 min na złoty kolor.
Potrzebne przybory:
frytkownica (bez koszyczka) lub garnek
Jak podawać?
Smakuje z sosem pomidorowym, białym pieczywem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Alicja26 |